Hieronta

Klassinen hieronta ja urheiluhieronta eli hierontaa koko keholle päästä varpaisiin. Tehdään sinun toiveittesi mukaan kokovartalohieronta, ylä- tai alaraajahieronta, alaselän hieronta tai niska-hartiahieronta – vai kaipaatko täsmähierontaa juuri sinne, missä kipu ja kireydet vaivaavat? Hieronnasta on apua myös tinnitukseen ja stressin hoitoon. Hieronta auttaa ennaltaehkäisemään stressin kroonistumista ja muita seurauksia.

Klassinen hieronta

30, 45, 60 ja 90 min

Klassinen hieronta sopii monesta syystä aiheutuneen lihaskivun ja kireyden hoitoon. Hieronta sopii myös rentoutumiseen tai urheilusuoritukseen valmistavana tai palauttavana hoitona. Kertomuksesi ja tarvittavien tutkimusten perusteella sovimme yhdessä hoidon tarpeesta ja toteutustavasta. Hieronnan välittömänä tavoitteena on lihaskipujen ja kireyksien helpottuminen. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on kipujen ja kireyksien väheneminen ja niiden mahdollisesti aiheuttamien ongelmien helpottuminen.

Minkä pituisen hieronnan valitsisin?

  • 30 minuutin hieronta on hyvä niskan ja hartian pikaiseen käsittelyyn tai yläraajojen hierontaan.
  • 45 minuutin hieronta sopii laajemmin yläselän ja niska-hartia-alueen hierontaan tai alaraajojen pikaiseen käsittelyyn.
  • 60 minuutin hieronta sopii ala- ja yläselän, niska-hartia-alueen tai alaraajojen hierontaan.
  • 90 minuutin hieronta on hyvä koko vartalon käsittelyyn.

Urheiluhieronta

30, 45 ja 60 min

Urheiluhieronta sopii kaikille, mutta erityisesti aktiivisemmille liikunnan harrastajille. Urheiluhieronta ei ole ainoastaan eri syystä aiheutuneen lihaskivun ja kireyden hoitoon. Se sopii erityisesti urheilusuoritukseen valmistavana tai palauttavana hoitona. Mutta myös muokkaavana hoitona pitkäaikaisemmissa rasituksesta johtuvan liikettä rajoittavan kivun hoidossa. Hieronnan välittömänä tavoitteena on lihaskipujen ja kireyksien helpottuminen ja liikkuvuuden lisääntyminen. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on ettei lihaskipu rajoita liikkumista ja että lihakset palautuvat nopeammin liikuntasuorituksen jälkeen.

Minkä pituisen hieronnan valitsisin?

  • 30 minuutin hieronta on hyvä suoritukseen valmistavaan käsittelyyn. Esimerkiksi hartian alueen tai yläraajojen hierontaan.
  • 45 minuutin hieronta on hyvä suoritukseen valmistavaan tai palauttavaan käsittelyyn. Esimerkiksi laajemmin hartian, yläselän ja alaselän hierontaan tai alaraajojen hierontaan.
  • 60 minuutin hieronta on hyvä yläraajojen, ylä- ja alaselän hierontaan tai alaraajojen hierontaan.

Hieronta stressin hoidossa

60 min

Yhteistyössä Stressiklinikan kanssa

Stressin vuoksi jatkuvassa jännitystilassa oleva lihaksisto heikentää suorituskykyä, mikä altistaa liikarasitukselle ja sen aiheuttamille ongelmille. Hieronnalla hoidetaan sekä lihaksiston jännitystiloja että kroonistunutta stressiä. Hieronnan tavoitteena on vähentää tai poistaa lihaskipua ja kireyksiä lyhytaikaisesti ja välittömästi hoidon yhteydessä. Hieronnan merkittävämpi tavoite on stressireaktion lievittäminen kehon rentoutumisen ja mielen rauhoittumisen seurauksena. Näin voidaan saavuttaa pitkäaikainen yleisen jännittyneisyyden, lihaskireyksien ja kipujen helpottuminen.

Hieronta tinnituksen hoidossa

60 min

Yhteistyössä Tinnitusklinikan kanssa

Tinnituksen hoidossa hieronta vaikuttaa kahdella tavalla. Somatosensorisen tinnituksen hoidossa keskitytään tutkimuksissa havaittujen, tinnituksen ääniaistimukseen vaikuttavien ongelma-alueiden kipu- ja jännitystilojen hoitamiseen. Tinnituksen aiheuttaman stressireaktion hoidossa keskitytään yleisesti kehon jännittyneisyyden hoitamiseen. Tavoitteena on somatosensoristen tekijöiden vaikutuksen väheneminen ja tinnituksen ääniaistimuksen lievittyminen. Kehoa rentouttamalla pyritään hillitsemään stressireaktiota, jolloin tinnituksen häiritsevyys ja sen aiheuttama ahdistuneisuus ja hermostuneisuus vähenevät.

Ylipainehappiterapia

Yhteistyössä Biobarica Finlandin kanssa

Ylipainehappihoito (hyperbaric oxygen treatment, HBOT) on terapeuttinen hoitokeino, jossa potilas hengittää korkeapitoista happea paineistetussa kammiossa, jonka paine vastaa viiden metrin syvyyttä veden alla. Ylipainehappihoito pienentää hapen tilavuutta, jolloin sen liukoisuus tehostuu. Se lisää hapen määrää kaikkialla elimistössä ja siten parantaa kudosten happipitoisuutta. Ylipainehappihoidolla on paljon erilaisia käyttökohteita. Se auttaa erilaisista syistä johtuvan kivun hoidossa, haavanhoidossa sekä useiden sairauksien kuntoutuksessa. Se on myös merkittävä apu tinnituksen ja stressi hoidossa. Ylipainehappihoito tukee myös yleistä hyvinvointia ja auttaa fyysisen suorituskyvyn parantamisessa. (HUOM! Hoidot tapahtuvat Valimossa ja ajanvarauslinkki vie toiseen ajanvarausjärjestelmään.)

Usein kysyttyä hieronnasta

Älä tule hierontaan, jos sinulla on jokin seuraavista:

  • Päihtymys ja krapula
  • Hengitystieinfektiot, kuten yskä, flunssa, kuume, nuha
  • Hemofilia eli verenvuototauti
  • Hoitamattomat laskimo- ja valtimotukokset
  • Hoitamattomat sydänsairaudet
  • Hoitamattomat pahanlaatuiset kasvaimet

Tule hierontaan vain lääkärin luvalla

  • Laskimo- ja valtimotukoksesta toipumisen jälkeen
  • Sydänsairaudesta toipumisen jälkeen
  • Ääreis- ja keskushermostoperäisestä halvauksesta toipumisen jälkeen
  • Pahanlaatuisesta kasvaimesta/syövästä toipumisen jälkeen

Seuraavissa tapauksissa oireilevia alueita ei voida käsitellä, mutta muualta voidaan hieroa:

  • Paikalliset ihotaudit ja infektiot
  • Suonikohjut
  • Paikalliset palo- ja paleltumavammat
  • Avohaavat tai tuoreet vammat, kuten mustelmat, lihasruhjeet, revähtymät, venähdykset, nyrjähdykset yms.
  • Tyrä

Kivunsietokyky on yksilöllistä. Yhtä oikeaa, kaikille sopivaa voimakkuutta ei ole. Tietynlainen kipu voi tuntua jopa miellyttävältä tai helpottavalta. Kivun määrän mittaamisen sijaan parempi olisi miettiä hieronnan miellyttävyyttä. Hieronta ei saisi tuntua epämiellyttävältä. Kivun määrä ole suoraan verrannollinen hoidon tehokkuuteen ja hoidosta saatavaan hyötyyn. Rentoutumisen kannalta liika kipu voi olla haitallista, koska se käynnistää tai ylläpitää kehon stressireaktiota.

Yleisemmin lihaskipu on nosisepstista tai tulehduksellista. Kivun syynä on tyypillisesti lihaskudoksen vahingoittuminen, verenkierron tai lihassolujen toiminnan häiriintyminen rasituksen tai trauman seurauksena. Näiden seurauksena vapautuu erilaisia välittäjäaineita, jotka aktivoivat lihaskudoksessa olevia kipua aistivia hermopäätteitä eli nosiseptoreita. Aktivaatio tarkoittaa sähköisiä impulsseja, jotka kulkevat kohdealueelta selkäytimeen ja sieltä edelleen aivoihin. Itse lihas ei tunne mitään, vaan kipu koetaan aivoissa. Siellä useat eri aivojen alueet osallistuvat kipuaistimuksen prosessointiin. Lopulta syntyy kokemuksemme kivusta eli missä se on, miltä se tuntuu, mitä se tarkoittaa, miten suhtautua siihen ja mitä ajatuksia ja muita tunteita siihen liittyy.

Kipu ei välttämättä johdu lihaksistosta, vaikka sen saattaa tiettyihin lihaksiin paikantaa. Neuropaattisessa kivussa kyse on vauriosta tai häiriöstä keskus- tai ääreishermostossa. Toiminnallisessa kivussa on kyse hermoston herkistymisestä tuntoärsykkeille. Idiopaattisessa kivussa syy voi jäädä tuntemattomaksi tai sen taustalla on psyykkiset tekijät.

Hieronnan vaikutusmekanismit ovat fysiologisia, neurologisia ja psyykkisiä. Lihaskudoksessa trauman tai rasituksen seurauksena syntyneeseen kipuun hieronta auttaa verenkiertoa, kudosnestettä ja kudoksen elastisuutta lisäämällä. Tällä tavoin kipureseptoreita aktivoiva toiminta lihaskudoksessa vähenee. Hieronnan kipua lievittävää vaikutusta selittää myös ns. porttisoluteoria. Siinä tunto ja liikeaistien aktivointi hieronnalla estää kipuaistimuksen etenemisen selkäytimestä aivoihin. Hieronta vaikuttaa myös aivoissa limbiseen järjestelmään, joka johtaa autonomisen hermoston ja hormonaalisen toiminnan rauhoittumiseen. Lopulta psyykkinen vaikutus tulee rentoutuneen kehon ja rauhoittuneen mielen yhteisvaikutuksesta. Hieronnalla voidaan siis saada aikaan kokonaisvaltaisesti kipua lievittävä vaikutus. Vaikka sillä ei suoraan mekaanista tai neurologista vaikutusta mm neuropaattiseen, toiminnalliseen tai idiopaattiseen kipuun lihaskudoksen kautta voida saada.

  • Huolehdi nesteytyksestä välittömästi ja päivän aikana hieronnan jälkeen. Tavallinen tai suoloja sisältävä vesi on paras
  • Ota rennosti. Hyvän hieronnan jälkeen olet oikeutettu nauttimaan sen vaikutuksesta mahdollisimman pitkään
  • Kevyt liikunta, kuten kävely on suotavaa
  • Rentoutusharjoitukset, kuten meditointi, kevyt jooga ja hengitysharjoitukset ovat hyväksi, mutta ei välttämättömiä
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan negatiivisten asioiden ja ajatusten parissa vellomista
  • Vältä raskasta liikuntaa
  • Vältä stressitekijöitä niin paljon kuin mahdollista. Ajoita hieronta mieluiten työpäivän loppuun tai vapaapäivälle