Hieronta ja stressi - Miten hieronta vaikuttaa stressiin?

Julkaistu 23.5.2025

Päivitetty: 07/06/2025
Miten hieronta vaikuttaa stressiin - Herttoniemen Hierontamaja
Kuva: Pixabay - https://www.pexels.com/@pixabay/

Hieronta vaikuttaa stressiin monin tavoin sekä suoraan että välillisesti. Suoraan hierontaa vaikuttaa stressireaktioon autonomisen hermoston kautta vähentäen sympaattisen hermoston ja lisäten parasympaattisen hermoston aktiivisuutta. Hormonaalisesti vaikutus tulee stressihormonien vähenemisen ja mielihyvähormonien lisääntymisen kautta. Hieronnan fysiologiset mitattavat vaikutukset näkyvät hormonituotannon muutoksina sekä verenpaineen, sykkeen sekä sykevälivaihtelun muutoksina. Välillisiä vaikutuksia stressiin hieronnalla on unen paranemisen, palautumisen nopeutumisen, kivun lievittymisen sekä rentoutumisen ja rauhoittumisen kautta.

Hieronnan vaikutus stressireaktioon

Hieronnan vaikutus perustuu muokkaavaan kitkan, paineen, liikkeen sekä lämmön yhteisvaikutukseen. Se aktivoi tuntoon ja liikkeeseen erikoistuneita hermopäätteitä lihaksissa. Samalla itse lihaskudoksessa tapahtuu elastisuuden lisääntymistä ja verenkierron voimistumista. Lihas siis pehmenee ja sen hapen saanti helpottuu. Tämä osaltaan voi vähentää kipu hermopäätteiden aktivointia.

Tämän seurauksena aivojen stressinsäätelyjärjestelmässä tapahtuu muutoksia niin autonomisen hermoston kuin hormonaalisessa toiminnassa. Sen seurauksena stressireaktio vaimenee ja siihen liittyvät fysiologiset toiminnot ja psyykkiset tuntemukset vähenevät.

Myös mielen vaikutus on hyvä ottaa huomioon. Hierontaan tullessaan ihminen tietää kohta rentoutuvansa eli osaa odottaa tietynlaista vaikutusta. Miellyttäväksi koettu hieronta vahvistaa odotusta. Näin ollen on oletettavaa, että stressinsäätelyjärjestelmässä tapahtuu stressireaktiota vähentäviä muutoksia myös ilman hieronnan vaikutusta. Mutta todennäköisesti näiden yhteisvaikutus on se merkittävin tekijä, joka saa aikaan voimakkaan rentouden tilan.

Vaikutus parasympaattiseen ja sympaattiseen hermostoon

Tutkimuksissa on havaittu, että hieronta lisää parasympaattisen hermoston ja vähentää sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Vaikka tarkkaa vaikutusmekanismia ei vielä täysin tunneta, oletetaan, että liikkeen ja tuntoaistin aktivointi vähentää aivoissa stressireaktiota ylläpitävän mantelitumakkeen (amygdalan) aktiivisuutta ja lisää mielihyvään liittyvän Nucleus accumbensin toimintaa.

Tämä muuttaa aivojen stressinsäätelyä siten, että hypotalamus ei enää aktivoi sympaattista hermostoa aivorungon kautta, vaan siirtyy tukemaan parasympaattista hermostoa. Tämä tapahtuu erityisesti vagushermon kautta, joka on parasympaattisen hermoston tärkein osa.

Vagushermon aktivoituminen saa aikaan sykkeen ja verenpaineen laskua, ruoansulatuksen tehostumista ja elimistön palautumista kohti tasapainotilaa.
(pmc)

Vaikutus hormonaaliseen toimintaan

Hieronta vaikuttaa myös kehon hormonaaliseen säätelyyn. Hypotalamus ohjaa stressihormonien tuotantoa säätelemällä aivolisäkkeen toimintaa, joka puolestaan ohjaa lisämunuaisten hormonitoimintaa.

Hieronnan aikana ja sen jälkeen hypotalamuksen aktiivisuus muuttuu siten, että aivolisäkkeen lisämunuaisten stressihormonien, kuten kortisolin eritys vähenee, mikä heikentää elimistön stressireaktiota.

Samalla aivot voivat alkaa vapauttaa enemmän mielihyvään ja rentoutumiseen liittyviä yhdisteitä, kuten endorfiineja, oksitosiinia ja dopamiinia. Näillä on rauhoittava vaikutus hermostoon ja ne tukevat palautumista.

Hormonitoiminnan muutokset tukevat autonomisen hermoston kautta tapahtuvia vaikutuksia: sykkeen ja verenpaineen laskua, lihasjännityksen vähenemistä sekä rentouden tunnetta. Myös aivojen toiminta suuntautuu uhkien sijaan turvallisuuden kokemuksen suuntaan, mikä edelleen syventää rentoutumista.
(pubmed)

Hieronnan fysiologiset mitattavat vaikutukset stressiin

Hormonaaliset muutokset

Hieronnalla on tutkimusten mukaan merkittävää vaikutusta hormonaaliseen toimintaan. Hieronta alentaa syljen ja virtsan kortisoli pitoisuutta välittömästi hieronnan jälkeen. Hieronnalla voi olla myös pitkäaikainen kortisolia alentava vaikutus, kun hierontaa annetaan useita kertoja säännöllisesti.

Muutokset verenpaineeseen ja sykkeeseen

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että verenpaine laskee hierontahoidon aikana tai heti sen jälkeen hieman. Noin 2-12mmHg. Hoidon kohdistamisella kehon eri alueille on havaittu olevan vaikutusta siihen, että tapahtuuko lasku diastolisessa vai systolisessa verenpaineessa. Pysyvämpää verenpaineen laskua hieronnalla voi olla verenpainetautia sairastaville, kun hierontaa annetaan useita kertoja säännöllisesti.

Sykettä hieronta laskee välittömästi hoidon jälkeen. Lasku on pientä noin 3-6 lyöntiä/minuutissa, mutta vaikutus ei jatku hieronnan jälkeen. 
(pmc)

Hieronnan välilliset vaikutukset kehoon ja mieleen

Unen laadun paraneminen

Hieronta aktivoi parasympaattista hermostoa ja laskee kehon vireystilaa, mikä helpottaa nukahtamista ja syventää unta. Stressin väistyessä unesta tulee palauttavampaa, ja heräily vähenee. Lihasten rentoutuminen ja rauhoittunut mieli luovat keholle turvallisen tilan levätä. Tämä parantaa unen laatua myös pitkällä aikavälillä.
(mdpi)

Palautumisen nopeutuminen

Hieronta lisää verenkiertoa ja tehostaa kuona-aineiden poistumista lihaksista, mikä nopeuttaa fyysistä palautumista. Samalla hermoston rauhoittuminen vähentää elimistön ylikuormitusta. Kun keho pääsee aidosti lepotilaan, palautuminen tapahtuu tehokkaammin. Tämä tukee jaksamista arjessa ja harjoittelussa. (allure)

Kivun lievittyminen

Hieronta vähentää lihasjännitystä ja parantaa kudosten aineenvaihduntaa, mikä lievittää kipua. Samalla kehon kipua säätelevät hermostolliset mekanismit, kuten porttikontrolli, voivat vaimentaa kipuviestien kulkua. Lisäksi rentoutuminen itsessään voi madaltaa kivun kokemista. Tämä tekee hieronnasta tehokkaan hoitomuodon myös ilman tulehduskipulääkkeitä.
(PubMed)

Helpottaa rentoutumista ja rauhoittumista

Hieronnan rytminen kosketus ja läsnäoleva kohtaaminen tuottavat turvallisuuden ja rauhan kokemuksen. Kun hermosto rauhoittuu ja hengitys syvenee, keho ja mieli seuraavat perässä. Tämä luo tilan, jossa rentoutuminen voi tapahtua luonnollisesti. Rentouden tunne kantaa usein pitkälle hieronnan jälkeenkin.

Miksi siis hierontaan kannattaa tulla stressin takia vaikka lihaskipua ei olisikaan?

Vaikka hieronnalla voidaan saavuttaa mitattavaakin vaikutusta stressiin, niin merkittävämpi vaikutus sillä on omaan olotilaan. Rentouttavan hieronnan jälkeen on tyypillisesti kevyt ja rauhoittunut olo. Jännittyneisyys on poissa ja lihakset tuntuvat rennoilta ja liikkuvuus on helpottunut. Tuossa hetkessä ei ensimmäiseksi mieleen nouse ikävät ja stressaavat asiat. Tai ne tuntuvat kaukaisilta merkityksettömiltä. Olotilaa  voi omalla toiminnallaan pitkittää ottamalla hieronnan jälkeisen ajan rennosti. Töitä ja raskasta liikuntaa kannata välttää. On syytä myös välttää asioita ja ajatuksia, joissa on riski, että ne pahoittavat mielen tai saavat ajatukset keskittymään niihin liiaksi. Kevyt liikunta, lukeminen rauhoittavat harrastukset ja mukava rauhallinen seura ovat hyviä rentouden tilaa vahvistavaa tekemistä.

Varaa aika hierontaan

Valitse joko Hieronta stressin hoito tai ihan vain perinteinen klassinen hieronta.

Lue lisää stressistä

Tutustu tarkemmin, miten stressi vaikuttaa lihaksistoon ja tarjoamiimme hieronta hoitoihin.